Інвестування (рівень В – Проектне фінансування) : методичні рекомендації до семінарських та практичних занять для студентів спеціальностей 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньої програми «Банківська справа та фінансовий консалтинг» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти - Кочорба, Валерія Юріївна; Kochorba, Valeriia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
В умовах ринкових відносин важливого значення набуває реальне інвестування, без якого немислиме оновлення та розширене відтворення виробничого потенціалу суб’єктів підприємницької діяльності і пов’язане з ним виробництво конкурентоспроможної продукції. Світовий досвід підготовки, фінансування і реалізації реальних інвестицій проектів показує, що така діяльність має високий рівень ризику порівняно з іншими видами підприємницької діяльності. Це зумовлено, як правило, тривалістю життя, циклом реальних інвестиційних проектів та невизначеністю щодо майбутніх ризиків. Крім того, реалізація інвестиційних проектів передбачає участь у ньому багатьох суб’єктів господарювання і помилка одного з них може становити загрозу проекту в цілому. Особливої уваги потребують методи фінансування інвестиційних проектів, серед яких особливо актуальною є проблема проектного фінансування. Інвестування (рівень В – Проектне фінансування) належить до однієї з найважливіших навчальних дисциплін, вивчення якої дозволяє оволодіти механізмами залучення фінансових ресурсів із різних джерел для фінансування проектів. Оволодіння методами, механізмами та інструментами залучення необхідних фінансових ресурсів й фінансування різних проектів є невід’ємним елементом підготовки висококваліфікованих фінансистів, економістів, банкірів, менеджерів тощо.

In the conditions of market relations, real investment becomes important, without which the renewal and expanded reproduction of the production potential of business entities and the related production of competitive products are unthinkable. The world experience of preparation, financing and implementation of real investment projects shows that such activity has a high level of risk compared to other types of business activity. This is due, as a rule, to the duration of life, the cycle of real investment projects and uncertainty about future risks. In addition, the implementation of investment projects involves the participation of many business entities, and the error of one of them can pose a threat to the project as a whole. Methods of financing investment projects require special attention, among which the problem of project financing is particularly relevant. Investing (level B – Project financing) belongs to one of the most important educational disciplines, the study of which allows you to master the mechanisms of attracting financial resources from various sources for financing projects. Mastering the methods, mechanisms and tools of attracting the necessary financial resources and financing of various projects is an integral element of training highly qualified financiers, economists, bankers, managers, etc.
Investment (level B - Project financing): methodological recommendations for seminar and practical classes for students of specialties 072 "Finance, banking and insurance", educational program "Banking and financial consulting" of the first (bachelor's) level of higher education
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; бізнес-план; бюджетування; інвестиційний проект; лізинг; проектне фінансування; хеджування; business plan; budgeting; investment project; leasing; project financing; hedging