Nihil desperari: практика використання комплексного методу маркетингових комунікацій на прикладі університетської бібліотеки, або яким чином заохотити користувачів відвідувати бібліотеку? - Гужва, Алла Анатоліївна; Журавльова, І.К. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2017)
Алла Анатоліївна Гужва, зав. відділу ЦНБ ХНУ імені В.Н. Каразіна Журавльова І.К., директор ЦНБ ХНУ імені В.Н. Каразіна.
Перша спроба розробки концепції маркетингу для бібліотек була зроблена в 1981 р англійським бібліотекознавцем Б. Кроніним і пізніше доповнена групою німецьких вчених на чолі з П.Борхардом. Маркетинг дозволяє вижити бібліотекам в кризові часи, коли скорочується фінансування, коли бібліотека мусить доводити право на своє подальше існування. Маркетинг принципово перебудовує бібліотеку, мислення бібліотекарів, повертає їх в сторону користувача.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; маркетинг; маркетинг для бібліотек; бібліотечний маркетинг; івент-маркетинг; event-marketing; 32 травня у ЦНБ; «Бібліотека у стилі мюзиклу»; library; история библиотек; історія бібліотек; читач; бібліотека; комплексний метод маркетингових комунікацій; університетська бібліотека; library innovation