Особливості фінансів місцевого самоврядування у воєнний та повоєнний період - Шевченко, Єгор; Shevchenko, E. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В роботі проведено дослідження стану фінансів місцевого самоврядування Украї ни та сформульовано ї х основні сучасні тенденції. Досліджено зв'язок між показниками виконання бюджету різними типами територіальних громад Харківської області (міської, селищної та сільської), а саме загальними доходами та податковими надходженнями. Проведено кореляційний аналіз для системи показників дохідної частини бюджетів територіальних громад Харківської області, де для більшості виявлено прямий тісний лінійний зв'язок Сформульовано основні проблеми фінансів місцевого самоврядування Украї ни та запропоновано шляхи ї х вирішення з врахуванням сучасних трендів розвитку. Визначено можливі сценарії розвитку фінансів місцевого самоврядування у повоєнний період з обгрунтуванням шляхів реалізації оптимістичного чи хоча б базового сценарію, які слугуватимуть соціально – економічному розвитку нашої держави.

The thesis investigates the current state of local government finance in Ukraine and formulates their main contemporary trends. The research examines the relationship between budget performance indicators across different types of territorial communities in the Kharkiv region (urban, settlement, and rural), specifically focusing on total revenues and tax receipts. A correlation analysis was conducted for the revenue indicators system of territorial communities' budgets in the Kharkiv region, revealing a strong direct linear relationship for the majority of indicators. The study identifies key challenges in Ukraine's local government finance and proposes solutions considering modern development trends. The research outlines possible scenarios for the development of local government finance in the post-war period, providing justification for implementing either an optimistic or at least a baseline scenario, which will contribute to the socio-economic development of our state.
Features of local government finance during wartime and post-war period
Науковий керівник: Швайко Мар’яна Леонідівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; бюджетний дефіцит; видатки бюджету; громади; децентралізація; доходи бюджету; фінанси місцевого самоврядування; budget deficit; budget expenditures; communities; decentralization; budget revenues; local government finance