Сільськогосподарська лексика в говірках Центральної Слобожанщини (Харківщини) - Сердега, Р.Л. (Х. : Монограф, 2012)
У монографії чи не вперше в українському мовознавстві на основі значного природного фактажу здійснено опис сільськогосподарської лексики (найменування зернових, технічних і городніх культур та їх частин, назви хвороб і шкідників сільськогосподарських рослин, найменування сортів городніх рослин, назви сільськогосподарських робіт і процесів, пов’язаних з обробкою землі, доглядом і збиранням урожаю, найменування виконавців аграрних процесів, назви етапів росту і достигання врожаю, найменування сільськогосподарських знарядь і їх частин, назви господарських приміщень та ін.) у говірках Центральної Слобожанщини (Харківщини). Книжка адресується науковцям-філологам, етнологам, викладачам вищих навчальних закладів, аспірантам-гуманітаріям, учителям-словесникам, студентам — усім, хто цікавиться мовознавчими проблемами.
Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю фіксації діалектного матеріалу з Центральної Слобожанщини і введенням його до наукового обігу, відсутністю монографічного опису лексики центральнослобожанських говірок. Українська гуманітарно-філологічна громадськість, на жаль, й досі не має системного наукового опису лексико-семантичного рівня говорів української мови, ареальної фразеології, відсутній і загальнонаціональний словник, який би охоплював увесь діалектний континуум, бракує й регіональних лексикографічних праць тощо. Зібрані неповно й нерівномірно представлені різні тематичні групи діалектної лексики, зокрема й сільськогосподарська. Така ситуація, в принципі, стосується й центральнослобожанського ареалу. Наше дослідження присвячене якраз лексикологічному описові та виявленню особливостей складу лексики традиційного господарювання у говірках Харківщини. Матеріалом роботи слугували записи говіркової лексики Центральної Слобожанщини (Харківщини), виконані викладачами і студентами філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Значну частину фактажу здобув сам автор. Матеріал збирався за власним, спеціально розробленим питальником (545 позицій). Використовуються в дисертації і відповіді на питання «Програми для збирання матеріалів до Лексичного атласу української мови» Й. О. Дзендзелівського. Усього обстежено 185 населених пунктів.
Keywords: сільськогосподарська лексика; говірки Центральної Слобожанщини; говірка; українське мовознавство