Аналіз і картографування клімату в погодах - Кобченко, Ю.Ф.; Сінна, О.І.; Копанішина, К.М.; Підсадній, С.Г. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2008)
Клімат разом з усім комплексом природних умов відіграє вирішальну роль у виробничій діяльності людини. Клімат тісно пов’язаний з характером підстилаючої поверхні і активно впливає на розміщення різних галузей господарства. У даній роботі ставиться завдання подати аналіз клімату як сукупність погод для досліджуваної території. Погода розглядається як результат взаємодії кліматотвірних процесів і географічних факторів. Погода як цілісне явище природи безпосередньо спостерігається і характеризується складним комплексом метеовеличин і атмосферних явищ, що знаходяться у тісній взаємодії. Цим визначаються не тільки кількісні їх характеристики, але і якісні зміни стану атмосфери. Тому кожен конкретний комплекс метеовеличин відображає не просту механічну сукупність метеофакторів, а певне структурне утворення повітряного середовища. Кліматична характеристика району, де розміщена метеостанція, подається через повторюваність погод різних класів. Вони групуються у таблиці, зміст яких складається для відповідних метеостанцій. Кліматичний аналіз доповнюється графічними матеріалами – діаграмами і кліматичними картами.
Keywords: клімат; погода; картографування клімату; кліматичний аналіз