Синтаксис речення: у пошуках предмета лінгвістичного дослідження - Ломакович, С.В. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
Розглядається питання про розширення предмета й оновлення дослідницького апарата сучасних мовознавчих праць, спричинених становленням антропоцентричної парадигми лінгвістичного знання, у зв'язку з чим висловлюється думка про небезпеку втрати науковими студіями ознак власне лінгвістичного дослідження. Стверджується, що предмет мовознавчого аналізу так чи інакше має становити природа мовного знака. На прикладі комплексних багаторівневих досліджень речення (з боку їх форми, семантики й комунікативних особливостей, у тому числі з урахуванням прагматичних стратегій і тактик) показана можливість осучаснення синтаксичної теорії відповідно до наукових здобутків сьогодення.
Ломакович Світлана Володимирівна, доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: позитивізм; постмодернізм; предмет лінгвістики; мовний знак; багаторівневе дослідження речення