Вплив надмірного харчування в ранньому періоді постнатального онтогенезу на прооксидантно-антиоксидантний баланс і NO-синтазну активність в тканинах старих щурів - Нікітченко, Ю.В.; Дзюба, В.М.; Попович, А.С.; Шеремет, Г.О.; Бондар, В.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Досліджено особливості змін прооксидантно-антиоксидантного балансу, тиреоїдного статусу та NO-синтазної активності у тканинах 20-місячних щурів, які одержували надмірне харчування протягом першого місяця після народження. Виявлено, що у піддослідних тварин маса тіла, концентрація тироксину, вміст гідроперекисів ліпідів і NO-синтазна активність були вище, ніж у контрольних щурів. При цьому в печінці піддослідних щурів спостерігалось вірогідне зниження Se-залежної глутатіонпероксидазної активності. Припускається, що одними з ключових ланок механізму виживаємості щурів в умовах надмірного харчування можуть бути прооксидантно-антиоксидантна система та тиреоїдний статус. Исследованы особенности изменений прооксидантно-антиоксидантного баланса, тиреоидного статуса и NO-синтазной активности в тканях 20-месячных крыс, которые получали избыточное питание в течение первого месяца после рождения. Обнаружено, что у подопытных животных масса тела, концентрация тироксина, содержание гидроперекисей липидов и NO-синтазная активность были выше, чем у контрольных крыс. При этом в печени подопытных крыс наблюдалось достоверное снижение Se-зависимой глутатионпероксидазной активности. Предполагается, что одними из ключевых звеньев механизма выживаемости крыс в условиях избыточного питания могут быть прооксидантно-антиоксидантная система и тиреоидный статус The peculiarities of changes of prooxidant-antioxidant balance, thyroid status and NO-synthase activity in tissues of 20-month-old rats after overnutrition during first month after birth were investigated. It was found out that body weight, thyroxine concentration, lipid hydroperoxides content and NO-synthase activity in experimental rats were higher than in control ones. At the same time Seependent glutathione peroxidase activity was significantly decreased in liver of experimental rats. It is assumed that prooxidant-antioxidant system and thyroid state may be ones of the key links of the mechanism determining rats surviving in conditions of overnutrition.
Keywords: надмірне харчування; прооксидантно-антиоксидантний баланс; тиреоїдний статус; NO-синтазна активність; щури