Політика євроінтеграції України: від становлення до статусу кандидата - Крючков, Богдан Володимирович; Kryuchkov, B. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджується еволюція політики європейської інтеграції України від початкового етапу до набуття статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Здійснено аналіз основних етапів розвитку євроінтеграційного курсу, розглянуто понятійно-категоріальний апарат, нормативно-правову базу, а також соціально-економічний і політичний контекст. Особливу увагу приділено внутрішнім і зовнішнім чинникам, які впливають на інтеграційні процеси, зокрема впливу російської агресії, ролі громадянського суспільства та реформ. У роботі розроблено прогнози щодо подальших перспектив євроінтеграції України. Дослідження демонструє, що успішна євроінтеграція вимагає комплексного підходу: політичної волі, економічної адаптації, підтримки з боку громадськості та ефективного міжнародного партнерства.

This paper explores the development of Ukraine’s European integration policy from its inception to the achievement of candidate status for EU membership. The research analyzes the main stages of the integration process, defines key terms and concepts, examines the legal and regulatory framework, as well as the socio-economic and political context. Particular attention is paid to the internal and external factors influencing Ukraine’s integration policy, including the impact of Russian aggression, the role of civil society, and ongoing reforms. The paper also presents forecasts regarding the future prospects of Ukraine’s path toward EU accession. The study shows that successful European integration requires a comprehensive approach involving political commitment, economic adaptation, public support, and effective international cooperation.
Ukraine’s European integration policy: from inception to candidate status
Керівник: Лиман Сергій Іванович, доктор історичних наук, професор кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::European research cooperation; Україна; євроінтеграція України; євроінтеграційні процеси в Україні; євроінтеграційна політика України; прогнози розвитку євроінтеграції України; комплексний підхід; політична воля; економічна адаптація; підтримка з боку громадськості; ефективне міжнародне партнерство