Морфолого-семантична група із архісемами «жити», «існувати» в середньоукраїнській мові (на матеріалі словника української мови XVI — першої половини XVII ст.) - Бобро, М.П. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
У статті викладено результати спостереження над морфолого-семантичною групою з архісемами «жити», «існувати» в середньоукраїнській мові. Визначено поняття мофолого-семантичної групи. Окреслено особливості значення дієслів та іменників із архісемами «жити», «існувати». Виділено підгрупи номінацій залежно від особливостей значення, проаналізовано семні структури їхніх складових. The results of research of morphological-semantic group with archisemes “to live”, “to exist” in middle Ukrainian are given. The notion of morphologic-semantic group is defined. The peculiarities of meaning of verbs and nouns with archisemes “to live”, “to exist” are outlined. Subgroups of nominations considering the peculiarities of their meaning are singled out, seme structures of their constituents are analysed.
Morphological-semantic group with archisemes “to live”, “to exist” in middle Ukrainian (based on the material of the dictionary of the Ukrainian language of XVI — first half of XVII c.)
Бобро Марія Павлівна, ст. викладач кафедри загального та прикладного мовознавства Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: lexis; semantics; morphologic-semantic group; lexical-thematic group; archiseme; лексика; семантика; морфолого-семантична група; архісема; лексико-тематична група