Сутнісне розуміння поняття «банківська система» в контексті системного аналізу та секторального поділу економіки - Погореленко, Наталія Петрівна; Глущенко, Ольга Вікторівна; Pohorelenko, Nataliia; Hlushchenko, Olha (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Стаття присвячена обґрунтуванню необхідності підвищення ефективності регуляцій щодо забезпечення фінансової стабільності банківської системи шляхом проведення теоретичного аналізу понять «банківська система» та «банківський сектор». Це передбачає, насамперед, виважене врахування застосовуваної термінології, оскільки саме належне теоретичне підґрунтя дозволяє не лише визначити, а й докладно охарактеризувати сферу та напрями проведеного дослідження, конкретизувати його головну мету та основні завдання. Важливість даного дослідження пов’язана з тим, що саме банківська діяльність суттєво впливає на інші складові економічної системи, бо визначає координацію вагомої частки руху фінансових потоків між суб’єктами господарювання. Причина: так або інакше дослідникам доводиться відмічати розгалуженість та обсяги такої діяльності із урахуванням окремого банку або їх деякої сукупності, де зокрема застосовуються такі поняття, як «банківська система» та «банківський сектор». Виявлено, що на рівні таких ознак, як перелік інституціональних елементів досліджуваних угруповань та врахування системного підходу до поєднання окремих елементів, суттєвих відмінностей між досліджуваними дефініціями не спостерігається. Це дозволяє говорити про тотожність їхнього змісту. При цьому, розбіжності у теоретичному розумінні сутнісної змістовності цих понять за критерієм структурної організації банківського сектору та банківської системи, їх підпорядкованості вищестоящим системам з приводу встановлення економічної взаємодії між різними суб’єктами господарювання та, відповідно, до різновидів і типів сформованих управлінських впливів – підтверджують проблематику питань, які стосуються розгляду банківської діяльності з погляду низки банків або секторального врахування окремих видів економічної діяльності загалом. Зокрема, чітко не визначається підпорядкованість елементів; для банківської системи характерна інституціональна й системна побудова з множиною структурних одиниць та зв’язками між ними.

The article is devoted to justifying the need to increase the effectiveness of regulations to ensure the financial stability of the banking system by conducting a theoretical analysis of the concepts "banking system" and "banking sector". This presupposes, first of all, a balanced consideration of the applied terminology, since the proper theoretical background allows not only to define, but also to describe in detail the scope and directions of the conducted research, to specify its main goal and main tasks. The importance of this research is related to the fact that it is banking activity that significantly affects other components of the economic system, because it determines the coordination of a significant share of the movement of financial flows between business entities. The reason: in one way or another, researchers have to note the ramifications and volumes of such activities taking into account a single bank or some combination of them, where in particular such concepts as "banking system" and "banking sector" are used. It was found that at the level of such features as the list of institutional elements of the studied groups and taking into account the systemic approach to the combination of individual elements, there are no significant differences between the studied definitions. This allows us to talk about the identity of their content. At the same time, disagreements in the theoretical understanding of the essential content of these concepts according to the criterion of the structural organization of the banking sector and the banking system, their subordination to higher systems regarding the establishment of economic interaction between various economic entities and, accordingly, to the varieties and types of management influences formed - confirm the problem issues related to consideration of banking activity from the point of view of a number of banks or sectoral consideration of certain types of economic activity in general. In particular, the subordination of elements is not clearly defined; the banking system is characterized by an institutional and systemic structure with multiple structural units and connections between them.
Essential understanding of the concept "banking system" in the context of system analysis and sectoral division of the economy
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; банківська система; банківський сектор; системний аналіз; секторальний поділ; фінансова стабільність; управлінські впливи; banking system; banking sector; system analysis; sectoral division; financial stability; managerial influences