Зміни у духовному та культурному житті японців в епоху Мейдзі (1868–1912 рр.) - Матвєєва, Катерина В’ячеславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню змін у духовному та культурному житті японців в епоху Мейдзі (1868-1912 рр.). Робота складається зі вступу, двох розділів, списку використаних джерел та літератури. У першому розділі роботи висвітлюються зміни, що відбулись у духовному житті Японії. Так, в першому підрозділі більша увага приділяється релігійній політиці нового уряду Мейдзі та формуванню національної ідеології, в той час як у другому підрозділі вже більш докладно висвітлюються зміни, які відбулись у житті звичайних японців під впливом західних ідей та моральних цінностей. У другому розділі висвітлюється вплив Заходу на японську культуру. Так, в першому підрозділі було дано огляд літератури та поезії періоду «освіченого правління». У другому ж підрозділі досить велику увагу приділено новим тенденціям у живописі та в музиці. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше було зроблено всеосяжний, об’ємний огляд змін, що відбулись у житті японського суспільства як у духовній, так і у культурній сферах в період «освіченого правління».

The thesis is focused on the study of changes in the spiritual and cultural life of the Japanese during the Meiji period (1868-1912). The work consists of an introduction, two chapters, a list of sources and references. The first section of the paper highlights the changes that took place in the spiritual life of Japan. Thus, the first subsection focuses on the religious policy of the new Meiji government and the formation of the national ideology, while the second subsection covers in more detail the changes that took place in the lives of ordinary Japanese under the influence of Western ideas and moral values. The second section covers the influence of the West on Japanese culture. Thus, the first subsection shows an overview of literature and poetry of the Period of Enlightened Rule. In the second subsection, much attention is paid to new trends in painting and music. The scientific novelty of the work lies in the fact that for the first time a comprehensive, voluminous overview of the changes that took place in the life of Japanese society in both the spiritual and cultural spheres during the Period of Enlightened Rule was made.
Керівник: Тумаков Олександр Іванович, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; Японія; японська культура; література; поезія; період «освіченого правління»; епоха Мейдзі (1868–1912 рр.); духовне життя японського суспільства; Japan; Japanese culture; literature; poetry; period of "enlightened rule"; Meiji era (1868–1912); spiritual life of Japanese society