Взаємозв’язок долаючої поведінки та психологічної ресурсності особистості - Карась, О. І. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Тема кваліфікаційної (магістерської) роботи присвячена дослідженню взаємозв’язкуміждолаючоюповедінкоютапсихологічноюресурсністюособистості. Психологічна ресурсність розглядається як інтегральний комплекс особистісних ресурсів, що становлять потенціал для боротьби зі стресовими ситуаціями. З’ясовано, що долаюча поведінка не є тотожною поняттю життєстійкості та визначається копінг-стратегіями, орієнтованими на майбутнє. Для досягнення мети у дослідженні були використані методи теоретичного аналізу наукових джерел, психодіагностичного тестування з застосуванням методик «Опитувальник проактивний копінг», «Індикаторкопінг-стратегій», «Коротка версія тесту на життєстійкість» та «Опитувальник психологічної ресурсності особистості» та для математично- статистичної обробки даних – середні показники та метод рангової кореляції Спірмена.

The topic of Master’s thesis is devoted to investigation the interconnection between coping behavior and psychological resourcefulness of the personality. Psychological resourcefulness is considered as an integral complex of personal resources that constitute the potential for coping with stressful situations. It was established that coping behavior is not identical to the concept of hardiness and is determined by coping strategies oriented toward the future. To achieve the research goal, there were used methods of theoretical analysis of scientific sources and psychodiagnostic testing, applying the following instruments: the Proactive Coping Inventory, the Coping Strategies Indicator, the Brief Hardiness Scale and the Psychological Resourcefulness Questionnaire. There were employed average values, Spearman’s rank correlation method for mathematical and statistical data processing.
Керівник роботи: Гуляєва Олена Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; долаюча поведінка; психологічна ресурсність; життєстійкість; адаптивні (конструктивні) копінг-стратегії; стратегії подолання, орієнтовані на майбутнє; behavior; psychological resourcefulness; hardiness; adaptive (constructive) coping behavior; future-oriented coping strategies