Імпресіонізм в українському мистецтві (на прикладі творчості Олександра Архипенко, Олександра Богомазова та Олександри Екстер) - Дікал, Діана Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджено вияви імпресіонізму в українському мистецтві початку ХХ століття крізь призму творчості трьох видатних митців — Олександри Екстер, Олександра Архипенка та Олександра Богомазова. Визначено художні ознаки імпресіонізму в їхній творчості, простежено вплив європейських мистецьких тенденцій на формування національного живописного й пластичного модерну. Особлива увага приділена аналізу формальних та концептуальних експериментів, які митці здійснювали на перетині імпресіонізму, постімпресіонізму та авангарду. Дослідження дозволяє окреслити місце українського імпресіонізму в ширшому контексті європейського мистецтва, а також простежити його роль у формуванні модерного образотворчого мислення в Україні.

The thesis explores the manifestations of Impressionism in early 20th-century Ukrainian art through the creative practices of three prominent artists — Oleksandra Ekster, Oleksandr Arkhypenko, and Oleksandr Bohomazov. It identifies the artistic features of Impressionism in their work and traces the influence of European art trends on the development of national painting and sculpture. Special attention is paid to their formal and conceptual experiments at the intersection of Impressionism, PostImpressionism, and the Avant-Garde. The research defines the place of Ukrainian Impressionism within the broader context of European art and examines its role in shaping modern visual thinking in Ukraine.
Impressionism in Ukrainian Art (based on the works of Oleksandr Arkhypenko, Oleksandr Bohomazov, and Oleksandra Ekster)
Керівник роботи: Павлова Ольга Григорівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Art; імпресіонізм; impressionism; українське мистецтво; модернізм; живопис; painting; Олександра Екстер (1882 — 1949); Олександр Архипенко (1887 — 1964); Олександр Богомазов (1880 — 1930); Ukrainian art; modernism; Oleksandra Ekster (1882 — 1949); Oleksandr Arkhypenko (1887 — 1964); Oleksandr Bohomazov (1880 — 1930)