Моделювання фіброзу печінки на експериментальних тваринах - Панкратова, Альона Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Було розглянуто експериментальні моделі фіброзу печінки з використанням різноманітних методів та різних експериментальних тварин. Усі вони мають як свої переваги, так і недоліки, тому варто оцінити їх усі та підібрати відповідну модель згідно з метою експерименту, наявного обладнання та досвіду. Однак існуючі моделі поки що не здатні повною мірою відобразити фіброз печінки у людини. Надмірне вживання алкоголю є однією з основних причин розвитку хвороб печінки у світі. При цьому організм реагує на токсичну дію спирту по-різному в залежності від віку особи, що вживає його. Молодий організм майже завжди адаптується та розвиває толерантність до токсичного ефекту алкоголю, в той час як старші за віком у половині випадків стають толерантними до нього, а інші половина – чутливою та сприятливою до ускладнень та летальних наслідків. Вживання етилового спирту на протязі 40 днів старими тваринами призвело до різкого падіння активності алкогольдегідрогенази та одночасного збільшення кількості карбонільованих білків. Молоді щури не показали подібної реакції, більшість показників на момент 40 дня експерименту вирівнялася з вихідним показником.
Науковий керівник: Божков Анатолій Іванович, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology::Animal physiology; фіброз печінки; алкогольне ураження печінки; анатомія печінки; експериментальна модель; щури Wistar; ферменти печінки