Еколого-економічна ефективність використання земель сільськогосподарського призначення та шляхи її підвищення - Драло, Іван Григорович; Dralo, Ivan Hryhorovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Мета кваліфікаційної роботи: на прикладі конкретного господарства дослідити основні напрями покращення стану сільськогосподарських угідь. Об’єкт дослідження: процеси еколого-економічної ефективності використання земельних ресурсів у фермерському господарстві. Предметом дослідження є теоретичні аспекти економічно та екологічно ефективного використання земельних ресурсів. Основними методами дослідження є опрацювання наукової літератури, аналітичний аналіз, синтез, методи узагальнення та порівняння. Робота спрямована на оцінку еколого-економічної ефективності використання сільськогосподарських земель і розгляд шляхів для її підвищення. Дослідження включає аналіз економічних показників сільськогосподарського господарства та еколого-економічну ефективність його діяльності. Шляхом аналізу фінансових показників підприємства, визначається вплив сільськогосподарської діяльності на природне середовище. Застосовуються методи прогнозування оптимального використання земельних ресурсів та ефективного використання ресурсів. Кваліфікаційна робота написана на основі власних наукових досліджень, інформації з наукових статей та матеріалів, доступних на Інтернет-ресурсах.

Objective: The aim of this qualification paper is to investigate key directions for improving the state of agricultural lands, using a specific farm as a case study. Research Object: The research focuses on the processes of ecological-economic efficiency in utilizing land resources within a farm. Research Subject: The theoretical aspects of economically and ecologically efficient land resource utilization. Research Methods: The primary research methods include literature review, analytical analysis, synthesis, methods of generalization, and comparison. The work aims to assess the ecological-economic efficiency of agricultural land use and explore strategies for its enhancement. The research involves analyzing economic indicators of the farm and its ecological-economic efficiency. By examining the financial performance of the enterprise, the impact of agricultural activities on the natural environment is determined. Forecasting methods are applied to optimize land resource utilization and ensure efficient resource management. The qualification paper is based on independent scientific research, information from scientific articles, and materials available on internet resources.
Ecological-economic efficiency of agricultural land use and ways to enhance it
Керівник: Ачасов Андрій Борисович, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри екології та менеджменту довкілля ННІ екології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology::Terrestrial ecology; еколого-економічна ефективність; сільськогосподарські землі; шляхи підвищення ефективності; управління ресурсами; сільське господарство; ecological-economic efficiency; agricultural land; enhancement strategies; resource management; agriculture