Ефективність використання земельних ресурсів в аспекті рослинництва Харківської області - Добровольська, Н.В. (ХНУ імені В.Н. Каразіна, геолого-географічний факультет, кафедра соціально-економічної географії і регіонознавства, 2012)
Стаття присвячена питанню використання земельних ресурсів Харківської області, що розглядаються як природні ресурси та один з головних засобів виробництва. Обґрунтовуються ефективність використання земельних ресурсів в економіці сільського господарства області в цілому та в аспекті рослинництва зокрема. Проаналізовано динаміку деяких натуральних та вартісних показників економічної ефективності використання земельних ресурсів досліджуваної території. Розраховано та подано у вигляді картосхем деякі показники використання господарської території по районах Харківської області, на підставі яких визначено райони-лідери та райони-аутсайдери за ефективністю використання земельних ресурсів для потреб рослинництва.
Keywords: земельні ресурси; земельний фонд; рослинництво; сільськогосподарські угіддя, раціональне землекористування; економічна ефективність використання земельних ресурсів