«Варварские» подражания римским монетам на территории черняховской культуры - Мызгин, К.В. (My University, 2009)
Мизгін К. В. «Варварські» наслідування римським монетам на території черняхівської культури Стаття присвячена аналізу «варварських» наслідувань римським монетам, знайденим на території черняхівської культури. Публікація містить інформацію про 48 знахідок «варварських» наслідувань, проте тільки 23 екземпляри можна віднести до достовірних знахідок. На основі аналізу монет, можна виділити три групи наслідувань, які розрізняються між собою за металом їх прототипу: наслідування срібним, мідним та бронзовим і золотим монетам. Немає ніяких підстав говорити про виникнення в середовищі черняхівських племен власної чеканки монет, які наслідують римським зразкам. Майже всі вони мають імпортне походження. Винятком є наслідування сіліквам, проте розповсюдження вони не отримали. K. Myzgin. “Barbarian” Imitation to the Roman Coins on the Territory of Chernyakhov culture The article is devoted to analysis of “barbarian” imitation to the Roman coins, discovered on the territory of Chernyakhov culture. In publications there is some information about 48 finds of «barbarian» imitations, but among them only 23 copies can be attributed to the reliable finds. Based on the analysis of the coins, one can distinguish three groups of imitations, which differ among themselves for their metal prototype: imitations to the silver coins, imitations to the copper and bronze coins, imitations to the gold coins. The analysis of these groups testifies that there is no weighty reasons to assert the coinage appearance in Chernyakhov populace environment as imitations to the Roman standards. The separate type of “barbarian” imitations, which, possibly, had a local origin (imitation to siliquae) did not get any dissemination.
Keywords: «варварські» наслідування; римські монети; черняхівська культура; “barbarian” imitations; roman coins; Chernyakhov culture