Комп'ютерна модель фатичного діалогу - Кравчук, І.С.; Литвиненко, М.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
У статті описано програму, яка імітує фатичний аспект людино-машинного діалогу. Це перша програма такого типу на україномовному матеріалі. Докладно описано базу даних та алгоритм програми. Побудована діалогова система може бути використана як: 1) тренажер для студентів-іноземців; 2) навчальна програма з комп'ютерної лінгвістики; 3) інструмент психотерапії для розвитку навичок комунікації.
The article deals with the computer program emulating phatic aspect of human-computer dialog. This is the first program of the kind using Ukrainian-language material. The database and the program algorithm are described in details. The dialog system developed can be used as: 1)a training simulator for foreign students; 2) a computer linguistics educational program; 3) an instrument of psychotherapy for communicative ability development.
Keywords: діалогові системи; фатична комунікація; мовленнєвий етикет