Cуспільно-географічне дослідження сфери торгівлі країн Європейського Союзу - Алексєєв, Антон Максимович; Alekseev, Anton (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дослідження є комплексний суспільно-географічний аналіз сфери торгівлі країн Європейського Союзу з урахуванням геопросторових особливостей, структурних характеристик, сучасних тенденцій і чинників розвитку, а також визначення перспектив подальшої трансформації торговельної системи ЄС у контексті глобалізаційних процесів. Просторова організація внутрішньої торгівлі ЄС характеризується високою концентрацією економічної активності в центральній і західній частині Союзу (Німеччина, Франція, Бенілюкс), наявністю логістичних хабів європейського значення (Роттердам, Гамбург, Антверпен), а також формуванням міжрегіональних товаропотоків за поліцентричною моделлю. При цьому периферійні регіони (Східна та Південна Європа) демонструють меншу інтенсивність торговельної діяльності, що потребує вирівнювання просторового розвитку. Виявлено переважання у зовнішній торгівлі високотехнологічної продукції, машинобудування, фармацевтики, а також енергоносіїв і агропродовольчих товарів. Рівень зовнішньоторговельних зв’язків ЄС свідчить про високу інтеграцію з глобальними ринками. Регіональні диспропорції у сфері торгівлі між країнами-членами ЄС залишаються значними. Торговельна система Європейського Союзу є складною багаторівневою структурою, яка перебуває у постійній динаміці під впливом як внутрішніх інтеграційних процесів, так і глобальних трансформацій. Її просторовий розвиток вимагає системного підходу, орієнтованого на подолання регіональних диспропорцій, посилення стійкості до кризових викликів, цифрову модернізацію та екологізацію логістичних процесів.
Socio-geographical study of the trade sphere of the European Union countries
Науковий керівник : Суптело Ольга Сергіївна – доктор філософії (Науки про Землю), доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; суспільна географія; сфера торгівлі; Європейський Союз; social geography; trade; European Union