Надширокосмугові електромагнітні поля в задачах розпізнавання підповерхневих об’єктів штучними нейронними мережами - Плахтій , Вадим Анатолійович; Plakhtii, V.A. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Дисертаційна робота присвячена розв’язанню актуальної проблеми – експериментальному та теоретичному дослідженню процесів випромінювання та поширення нестаціонарних електромагнітних полів у шаруватих середовищах, їх дифракція на підповерхневих об’єктах, прийому відбитих хвиль та розпізнавання цих об’єктів і їхнього місця розташування за допомогою штучних нейронних мереж.

The dissertation is devoted to solving the actual problem, i.e. experimental and theoretical study of the processes of radiation and propagation of transient electromagnetic fields in layered media, their diffraction on subsurface objects, reception of reflected waves and recognition of these objects and their location using artificial neural networks.
Ultra-wideband electromagnetic fields in the problems of recognizing subsurface objects by artificial neural networks
Keywords: NATURAL SCIENCES; електромагнітне поле; електромагнітна хвиля; вібратор; хвилевід; імпульсний радар; радіолокація; широкосмугова імпульсна антена; резонатори; антени; діелектрична проникність; електромагнітне розсіювання; FDTD; дисперсія; нейронна мережа; electromagnetic field; electromagnetic wave; vibrator; waveguide; impulse radar; radiolocation; broadband pulse antenna; resonators; antennas; permittivity; electromagnetic scattering; dispersion; neural network; FDTD