Метадискурсивні чинники репрезентації ідіостилю Г. Квітки-Основ’яненка (на матеріалі бурлескно-реалістичної прози) - Ковальова, Калерія Леонтіївна; Kovalova, K. L. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
У роботі досліджено метадискурсивність як показник ідіостилю класика української прози Г. Квітки-Основʼяненка. Об’єктом дослідження є бурлескно-реалістична проза Г. Квітки-Основʼяненка. Предметом – метадискурсивні засоби як чинники репрезентації ідіостилю Г. Квітки-Основʼяненка й особливості їх функціонування в бурлескно-реалістичних текстах цього автора. Мета роботи – виявити роль функціонально-семантичних та функціонально-стилістичних засобів вираження метадискурсивности як маркерів ідіостилю в бурлескно-реалістичних творах Г. Квітки-Основʼяненка. У ході дослідження встановлено, що метадискурсивність є невід’ємною ознакою тексту (дискурсу) і визначається системою метаодиниць, які репрезентують індивідуально-авторський стиль, дозволяючи авторові висловлювати своє ставлення до написаного, привертати увагу читача та вести з ним діалог.

The paper investigates metadiscursiveness as an indicator of the idiostyle of Ukrainian prose's classical writer H. Kvitka-Osnovyanenko. The object of the study is the burlesque-realistic prose of H. Kvitka-Osnovyanenko. The subject is metadiscursive means as factors of the representation of H. Kvitka-Osnovyanenko’s idiostyle and the peculiarities of their functioning in the burlesque-realistic texts of the author. The aim of the work is the analysis of functional-semantic and functional-stylistic means of metadiscursive expression as markers of idiostyle in the burlesque-realistic works of H. Kvitka-Osnov'yanenko. The study found that metadiscursivity is an integral feature of a text (discourse) and is determined by a system of metaunits that represent the individual author's style, allowing the author to express his attitude to the written text, attract the reader's attention and engage in a dialogue with him.
Metadiscursive Factors of Representation of H. Kvitka-Osnovyanenko's Idiostyle (on the material of burlesque-realistic prose)
Keywords: ідіостиль; метадискурсивність; функціонально-стилістичні засоби; функціонально-синтаксичні засоби; idiostyle; metadiscursiveness; functional-stylistic means; functional-syntactic means; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature