Аналіз енергоефективності системи електропостачання будівлі комунального призначення та шляхи її удосконалення - Куліков, Владислав Русланович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Магістерська робота на тему «Аналіз енергоефективності системи електропостачання будівлі комунального призначення та шляхи її удосконалення» присвячена дослідженню стану енергоспоживання та розробленню рекомендацій щодо підвищення ефективності функціонування системи електропостачання. В роботі проаналізовано теоретичні основи енергоефективності, чинну нормативну базу та сучасні методи оцінювання втрат електроенергії. Проведено аналіз фактичних параметрів роботи електричних мереж будівлі комунального призначення, визначено основні напрями зниження енергетичних втрат і підвищення коефіцієнта потужності. Запропоновано комплекс технічних та організаційних заходів: оптимізацію режимів навантаження, компенсацію реактивної потужності, застосування енергоощадного обладнання, а також впровадження автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Реалізація цих заходів дозволяє знизити споживання електроенергії на 10–15 % і підвищити надійність роботи системи.

The master's thesis on the topic «Analysis of the energy efficiency of the power supply system of a utility building and ways to improve it» is devoted to the study of the state of energy consumption and the development of recommendations for increasing the efficiency of the power supply system. The paper analyzes the theoretical foundations of energy efficiency, the current regulatory framework and modern methods of assessing electricity losses. An analysis of the actual parameters of the electrical networks of the utility building was carried out, the main directions of reducing energy losses and increasing the power factor were determined. A set of technical and organizational measures is proposed: optimization of load modes, reactive power compensation, use of energy-saving equipment, as well as implementation of an automated system of commercial electricity accounting (ASKOE). The implementation of these measures allows to reduce electricity consumption by 10–15 % and increase the reliability of the system.
Analysis of the energy efficiency of the power supply system of the utility building and ways to improve it
Керівник роботи: Олійник Юлія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; енергоефективність; електропостачання; втрати електроенергії; реактивна потужність; аское; енергозбереження; energy efficiency; power supply; electricity losses; reactive power; askoe; energy saving