Удосконалення систем електропостачання з видозміненими схемами з’єднання збірних шин - Орел, Єгор Іванович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Особливої актуальності тема набуває в умовах післявоєнного відновлення української енергетики, коли значна кількість об’єктів електропостачання пошкоджена або потребує глибокої модернізації. Оптимальне поєднання традиційних і сучасних схем збірних шин дозволить скоротити вартість реконструкції, підвищити надійність електропостачання промислових і житлових споживачів. Таким чином, удосконалення систем електропостачання з видозміненими схемами з’єднання збірних шин є актуальним науковим і практичним завданням, що сприятиме підвищенню надійності, ефективності та технологічної сумісності української енергосистеми з європейською мережею. Мета магістерської кваліфікаційної роботи – підвищення надійності, гнучкості та енергоефективності систем електропостачання шляхом удосконалення схем з’єднання збірних шин на розподільних пристроях різних класів напруги, із урахуванням сучасних європейських тенденцій розвитку електричних мереж, особливостей експлуатації в Україні та можливостей впровадження цифрових технологій.

The topic is particularly relevant in the post-war reconstruction of the Ukrainian energy sector, when a significant number of power supply facilities are damaged or require deep modernization. The optimal combination of traditional and modern busbar schemes will reduce the cost of reconstruction and increase the reliability of power supply to industrial and residential consumers. Thus, improving power supply systems with modified busbar connection schemes is a relevant scientific and practical task that will contribute to increasing the reliability, efficiency, and technological compatibility of the Ukrainian power system with the European network. The purpose of the master's qualification work is to increase the reliability, flexibility and energy efficiency of power supply systems by improving busbar connection schemes on switchgear of different voltage classes, taking into account modern European trends in the development of electrical networks, the peculiarities of operation in Ukraine and the possibilities of implementing digital technologies.
Improvement of power supply systems with modified busbar schemes
Керівник: Пантєлєєва Ірина Вікторівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; збірні шини; система електропостачання; відновлювані джерела енергії; надійність схеми; гнучкість схеми; розподільний пристрій; busbars; power supply system; renewable energy sources; circuit reliability; circuit flexibility; switchgear