Особливості торговельно-економічних відносин між Китаєм та Індією - Бавдуй, Уляна Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Окрім того, що міжнародні економічні відносини є складовою частиною світового господарства, їх слід розглядати як систему, яка знаходиться на перетині економічних та міжнародних відносин. 2. Порівнюючи підходи Китаю та Індії, до побудови відносин варто зазначити наступне основна увага Китаю зосереджена на масштабному виробництві товарів, інвестиціях у промислові потужності та експорті продукції широкого спектру. Основна увага Індії приділену послугам з високою доданою вартістю, особливо пов'язаних з технологіями, підтримуючи глобальну конкурентоспроможність у цій галузі. Хоча Індія має значний потенціал у сфері послуг, необхідні подальші зусилля для подолання бар'єрів на китайському ринку. Стратегічні ініціативи, спрямовуються на зменшення мовних та регуляторних перешкод, можуть значно покращити торговельну взаємодію між країнами. Реалізація програми «Make in India», спрямованої на зниження імпортозалежності та стимулювання місцевого виробництва. Розвиток секторів, що виробляють продукцію з високою доданою вартістю, таких як технології, фармацевтика та машинобудування. Індія може шукати альтернативи в торгівлі з іншими країнами, щоб зменшити свою залежність від Китаю. Загалом, хоча деяке зниження дефіциту в останні роки свідчить про позитивні зміни, глибокий дисбаланс у торгівлі залишається значною проблемою для Індії. Наслідки для Індії поглиблення залежності від Китаю, що посилює економічну вразливість у разі геополітичних конфліктів; зростаючий торговельний дефіцит послаблює економічну позицію Індії у двосторонніх відносинах. Індія намагається диверсифікувати свої торгові зв'язки та зменшити залежність від Китаю, а саме імпортозаміщення: розвиток власного виробництва у сфері, де домінує китайський імпорт (наприклад, електроніка та фармацевтична продукція); диверсифікація: пошук нових постачальників, зокрема в Європі, США та країнах АСЕАН. Підтримка місцевих виробників: програми на кшталт Make in India спрямовані на стимулювання виробництва всередині країни. Сторони докладають зусиль для диверсифікації торгівлі. В цілому, хоча економічна співпраця між Індією та Китаєм розвивається швидкими темпами, вирішення проблеми торговельного дефіциту є ключовим завданням для Індії.
Peculiarities of Trade and Economic Relations Between China and India
Керівник роботи: Казакова Надія Артурівна, кандидат географічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; торговельно-економічні відносини; trade and economic relations; Індія; India; Китай; China; міжнародна торгівля; international trade; зовнішньо-торгівельні відносини; економічне співробітництво; торгівельно-економічні відносини; програма «Make in India»; торговельний дефіцит; імпортозаміщення; диверсифікація торгівлі; підтримка місцевих виробників; foreign trade relations; economic cooperation; trade and economic relations; "Make in India" program; trade deficit; import substitution; support for local manufacturers; trade diversification