Сприйняття українського визвольного руху в країнах Антанти на основі матеріалів газети «The Times» (1917-1921 рр.) - Бондарчук, Богдан Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі досліджено сприйняття українського визвольного руху країнами Антанти на основі аналізу публікацій газети The Times за 1917– 1921 роки. Особливу увагу приділено риториці британських медіа щодо Української Центральної Ради, Гетьманату Скоропадського та Директорії УНР, а також геополітичним та дипломатичним обставинам, що впливали на формування суспільної думки у Великій Британії. Робота ґрунтується на принципах історизму, критичного аналізу джерел і методах кількісного контентаналізу. Проведено облік згадок ключових тем, понять і лідерів визвольного руху з урахуванням історичного контексту. Вперше в українській історіографії запропоновано системний аналіз британської преси щодо українського питання, що дозволило виявити динаміку змін у ставленні до незалежності України, а також виявити вплив ідеологічних, інформаційних та політичних факторів на висвітлення подій в Україні. Результати дослідження показують, що сприйняття українського національного руху було амбівалентним: від симпатії в контексті протибільшовицької боротьби — до недовіри через союз УНР із Центральними державами та нестабільність української дипломатії.

This bachelor’s thesis explores how the Ukrainian national liberation movement was perceived by the Entente powers, based on an in-depth analysis of articles published in The Times newspaper from 1917 to 1921. Special attention is given to the rhetoric used by British media when covering the Ukrainian Central Rada, the Hetmanate of Skoropadsky, and the Directorate of the Ukrainian People’s Republic (UNR). The study employs the principles of historicism, critical source analysis, and quantitative content analysis. It includes a systematic accounting of key themes, terms, and leaders mentioned in media narratives and interprets them in their historical context. For the first time in Ukrainian historiography, a structured analysis of British press materials is presented to trace the evolution of attitudes toward Ukrainian independence. The findings demonstrate that British perceptions were ambivalent: while there was some sympathy for the Ukrainian struggle against Bolshevism, this was undermined by distrust related to alliances with the Central Powers and inconsistent diplomatic messaging from Ukrainian governments. The thesis highlights the complex interplay of ideology, media influence, and international politics in shaping the Western view of Ukraine during the revolutionary period.
Perception of the Ukrainian liberation movement in the Entente countries based on materials from the newspaper "The Times" (1917-1921)
Керівник роботи: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: SOCIAL SCIENCES; український визвольний рух; Ukrainian liberation movement; Антанта; Entente; зовнішня політика УНР; foreign policy of the UNR; газета "The Times"; The Times newspaper