Військово-стратегічне значення Слобідської України у XIV – першій половині XVII ст. - Танцюра, В.І.; Пересада, О.О. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2014)
У статті розглянуті основні питання масового заселення Слобожанщини. Розглядаються дискусії в науковій літературі про причини приходу населення в Дике поле та приналежність краю. За території Дикого поля загострювалась боротьба між Кримським Ханством, Річчю Посполитою, Московським царством, що зумовило особливість військово-стратегічного значення краю і відповідно з цим своєрідність географічного ареалу проживання та розташування населення Дикого поля. Центральною подією того часу було заснування міст і сіл Слобідської України, її адміністративно-територіальний устрій, соціально-економічний розвиток краю. В статье рассмотрены основные вопросы массового заселения Слобожанщины. Рассматриваются дискуссии в научной литературе о причинах прихода населения в Дикое поле и принадлежность края. За территории Дикого поля обострялась борьба между Крымским Ханством, Речью Посполитой, Московским царством, что обусловило особенность военно-стратегического значения края и соответственно с этим своеобразие географического ареала обитания и размещение населения Дикого поля. Центральным событием того времени было основание городов и сел Слободской Украины, ее административно-территориальное устройство, социально-экономическое развитие края. The article addresses the main issues of mass settlement of Slobozhanshchina. We consider the debate in the scientific literature on the causes of the ward population in Wild field and land ownership. There was a struggle for Wild field territory between the Crimean Khanate, the Commonwealth of Rzeczpospolita, Muscovy, resulting in specific military-strategic significance of this region and in accordance with this peculiarity of the geographical location of habitat and population of the Wild field. The highlight of that time was the founding of towns and villages of Sloboda Ukraine, its administrative-territorial structure, socio-economic development of the region.
Keywords: історія Слобідської України; козацтво; козацькі полки; міста; слобода; соціально-політичний статус козацтва; Дике поле; история Слободской Украины; казачество; казацкие полки; города; слобода; социально-политический статус казачества; Дикое поле; history of Sloboda Ukraine; the Cossacks; Cossack regiments; city; suburb; socio-political status of Cossacks; Wild field