Польський альманах IX–X. Українсько-польські архітектурні візії: Погляд крізь часи та епохи. «Розстріляне Відродження»: Польща і Україна – слобожанський контекст - Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові; Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова; Дім Полонії на Сході; Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського; Харківський художній музей; Харківська обласна організація спілки письменників України; Харківська обласна організація Національної спілки архітекторів України (Харків, 2020)
Вашій увазі надаються матеріали двох симпозіумів, які присвячені польській тематиці у Харкові. Протягом років у попередніх випусках польського альманаху, який почав виходити у Харкові з 2004 року за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Харкові, систематично представлялася «польська історія» міста, Слобожанщини та інших міст України. Не стала винятком і ця об’єднана збірка. Дев’ятий випуск альманаху присвячено українсько-польським архітектурним зв’язкам, архітектурному надбанню, що створювали польські архітектори як у Харкові, так і в український містах. Автори досліджують творчість архітекторів З. Харманського, Б. Михаловського, Яна де Вітте. Випуск десятий – це зовсім інша тема, яка присвячена трагічним сторінкам історії Слобожанщини і Харкова – темі Розстріляного Відродження. У часи сталінського терору був репресований майже весь цвіт української інтелігенції. Харківський дім літераторів «Будинок “Слово”» відомий своєю трагічною історією, практично усі мешканці цього дому були репресовані, більшість з них розстріляна.
Almanach polski IX – X
Українсько-польські архітектурні візії: Погляд крізь часи та епохи : Матеріали Міжнародного наукового симпозіуму, Харків, 2016р. / Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, Харківська обласна організація Національної спілки архітекторів України. – Харків, 2020. – 95 с. – (Польський альманах ; вип. ІХ). «Розстріляне Відродження»: Польща і Україна – слобожанський контекст : матеріали Міжнародного наукового симпозіуму, Харків, 2018р. / Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, Дім Полонії на Сході, Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, Харківський художній музей, Харківська обласна організація спілки письменників України. – Харків : Майдан, 2020. – 167 c. – (Польський альманах ; вип. Х).
Keywords: українсько-польські зв'язки; Харків; українсько-польські архітектурні візії; «Розстріляне Відродження»; 20-30 рр. ХХ ст.; будинок “Слово”