Межі національної кримінально-правової юрисдикції (порівняльне дослідження) - Ріяко, Євген Олександрович; Riyako, Ye. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертація виконана з метою одержання науково обґрунтованих результатів щодо сучасного стану теоретичної розробки проблеми меж національної кримінально-правової юрисдикції і формулювання науково обґрунтованих висновків щодо їх оптимального встановлення в КК України з урахуванням позитивного досвіду їх нормативного регулювання законодавством зарубіжних держав. Об’єктом дослідження є правовідносини, що забезпечують встановлення та реалізацію кримінально-правової юрисдикції держави. Предметом дослідження є межі національної кримінально-правової юрисдикції у порівняльно-правовому вимірі.

The dissertation was written with the aim of obtaining scientifically sound results regarding the current state of theoretical development of the problem of the limits of national criminal jurisdiction and formulating scientifically sound conclusions regarding their optimal establishment in the Criminal Code of Ukraine, taking into account the positive experience of their regulatory regulation by the legislation of foreign states. The object of the study is the legal relations that ensure the establishment and implementation of the criminal jurisdiction of the state. The subject of the study is the limits of national criminal jurisdiction in a comparative legal dimension.
The limits of national criminal jurisdiction (comparative study)
Науковий керівник: Житний Олександр Олександрович, доктор юридичних наук, професор кафедри кримінально-правових дисциплін
Keywords: LAW/JURISPRUDENCE::Criminal law; національна кримінально-правова юрисдикція; кримінальна політика; кримінальне правопорушення (злочин, кримінальний проступок) в кримінальному та міжнародному праві; покарання; кримінальна відповідальність; Кримінальний кодекс; закон про кримінальну відповідальність (кримінальний закон); принципи територіальної, екстериторіальної та універсальної чинності кримінального закону; зарубіжний та міжнародний досвід; порівняльно-правовий аналіз; кримінальне законодавство країн ЄС; імплементація; права людини; війна; воєнний стан; national criminal jurisdiction; criminal policy; criminal offence (crime, criminal misdemeanour) in criminal and international law; punishment; criminal liability; Criminal Code; criminal liability law (criminal law); principles of territorial, extraterritorial and universal jurisdiction of criminal law; foreign and international experience; comparative legal analysis; criminal legislation of EU countries; implementation; human rights; war; martial law