Цивільно-правове регулювання договорів енергопостачання - Криворучко, В.О. (My University, 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харків, 2017. У дисертації комплексно досліджено специфіку цивільно-правового регулювання договорів енергопостачання та способів їх укладення в рамках правового поля сучасної України. Проаналізовано ґенезу наукових досліджень договорів енергопостачання в зарубіжній та українській юридичній доктрині, встановлено основні характерні ознаки та типи договорів енергопостачання. Визначено, що розглянуті особливості енергопостачання як виду господарської діяльності та особливості енергії як фізичної субстанції мають істотний вплив на правове регулювання відносин у сфері постачання енергії на сучасному етапі розвитку українського законодавства. Досліджено базові поняття та категоріальний апарат, зроблено порівняльний аналіз понять «договори на постачання електричної і теплової енергії» та «договори енергопостачання». Зазначено, що договори енергопостачання мають специфічні особливості в суб’єктно-об’єктному складі та безпосередньо в процесі укладання. З’ясовано основні теоретичні та практичні проблеми укладання та виконання договорів енергопостачання в Україні. Доведено потребу проведення сукупності реформ з метою удосконалення законодавства, що врегульовує цивільно-правову регламентацію договорів енергопостачання. Визначено оптимальні шляхи застосування юридичної відповідальності сторін за договорами енергопостачання.
Civil-law regulation of energy supply contracts
Гражданско-правовое регулирование договоров энергоснабжения
Keywords: цивільно-правове регулювання; договір; договір енергопостачання; постачання енергії; електрична енергія; теплова енергія; приєднана мережа