Розвиток торговельно-економічних відносин України та Республіки Польща в умовах євроінтеграції України - Ізмайлов, Олександр Ільдарович; Izmailov, O. I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У дисертації узагальнено теоретичні підходи до трактування дефініції «економічна інтеграція», систематизовано методичні підходи до дослідження двосторонніх торговельно-економічних відносин, здійснено комплексний аналіз поточного стану, структури, асиметрії та динаміки торговельно-економічної взаємодії України та Польщі. Проведено оцінку результатів українсько-польських торговельно-економічних відносин з використанням багаторівневої системи показників, досліджено вплив геополітичних, економічних та інституційних чинників на розвиток двосторонніх відносин, а також розроблено розширену гравітаційну модель для моніторингу їх ефективності в умовах глобальних кризових явищ. Обґрунтовано концептуальні засади та практичні напрями поглиблення торговельно-економічних відносин України та Польщі в контексті євроінтеграції України, реалізація яких сприятиме посиленню економічної стійкості, розширенню взаємовигідної кооперації та прискоренню інтеграції України до спільного європейського ринку.

The dissertation generalizes theoretical approaches to the interpretation of the definition of “economic integration,” systematizes methodological approaches to the study of bilateral trade and economic relations, and provides a comprehensive analysis of the current state, structure, asymmetry, and dynamics of trade and economic interaction between Ukraine and Poland. The study assesses the outcomes of Ukrainian-Polish trade and economic relations using a multi-level system of indicators, examines the impact of geopolitical, economic, and institutional factors on the development of bilateral relations, and develops an extended gravity model for monitoring their effectiveness under conditions of global crisis phenomena. Conceptual foundations and practical directions for deepening trade and economic relations between Ukraine and Poland in the context of Ukraine’s European integration are substantiated; their implementation will contribute to strengthening economic resilience, expanding mutually beneficial cooperation, and accelerating Ukraine’s integration into the common European market.
Development of trade and economic relations between Ukraine and the Republic of Poland in the context of Ukraine’s European integration
Науковий керівник: Данько Наталія Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу та харчових технологій. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; торговельно-економічні відносини; євроінтеграція України; інтеграція; зовнішня торгівля; експорт; імпорт; торговельна політика; конкуренція; сталий економічний розвиток; інвестиції; цифровізація; інноваційний розвиток; Республіка Польща; ЄС; trade and economic relations; Ukraine’s European integration; integration; foreign trade; exports; imports; trade policy; competition; sustainable economic development; investment; digitalization; innovative development; Republic of Poland; EU