Лікувальні замовляння в Ізюмському районі: внутрішня форма і логіка функціонування - Бондаренко, С.К.; Заїка, С.М.; Рудь, О.М. (My University, 2016)
У статті розглянуто текст, сюжет, структура і функції лікувальних замовлянь в Ізюмському районі Харківської області. Виокремлено дискурсивні коди замовлянь. Доведено, що за зовнішньою формою замовляння являють собою приклад індоєвропейської архаїки, синтезованої з народним православ’ям, а за внутрішньою формою – приклад магічного мислення, котрий діє на основі партиципації. В статье рассмотрено текст, сюжет, структура и функции лечебных заговоров в Изюмском районе Харьковской области. Выделено дискурсивные коды заговоров. Доказано, что во внешней форме заговоры представляют собой пример индоевропейской архаики, синтезированной с народным православием, а во внутренней форме – пример магического мышления, которые действует на основе принципа партиципации. The paper considers text, plot, structure and function of healing spells in Izyum district of Kharkiv region. Discursive codes of the spells are distinguished. The author convincingly proves that the outer shape of the plots, represents an example of Indo-European archaic, synthesized with the folk orthodoxy. In the internal form, they are an example of magical thinking, which operates on the basis of participation principle.
Keywords: лікувальні замовляння; магічне мислення; партиципація; лечебные заговоры; магическое мышление; партиципация; healing spells; magical thinking; participation