Психологічні особливості емоційного розвитку дітей, які пережили ранні психотравмуючі події - Петрова, О. Д. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі розглянуто психологічні особливості емоційного розвитку дітей, які пережили ранні психотравмуючі події. Дослідження спрямоване на виявлення впливу травматичного досвіду на емоційну сферу, рівень тривожності та емоційну регуляцію дітей віком 8–11 років. У процесі роботи використано комплекс методів – анкетування, інтерв’ю з батьками та опитувальник тривожності Спілбергера – Ханіна (STAI). Отримані результати засвідчили, що діти, які зазнали психотравм, характеризуються підвищеною ситуативною та особистісною тривожністю, емоційною нестабільністю й труднощами у поведінковій саморегуляції. Встановлено тісний зв’язок між емоційним станом дітей і сімейним середовищем: стабільна підтримка з боку батьків сприяє зниженню тривожності та розвитку позитивних емоцій. На основі результатів сформульовано практичні рекомендації для батьків, педагогів і психологів, спрямовані на гармонізацію емоційного стану дітей та формування навичок саморегуляції. Робота має як теоретичне, так і практичне значення, оскільки її висновки можуть бути використані у психокорекційній практиці, освітній діяльності та сімейному консультуванні.

The research explores the psychological features of emotional development in children who have experienced early traumatic events. The study focuses on identifying the impact of trauma on emotional functioning, anxiety levels, and emotional regulation among children aged 8 11. A set of research methods was applied, including questionnaires, parental interviews, and the Spielberger Khanin Anxiety Inventory (STAI). The results revealed that children exposed to psychological trauma demonstrate higher situational and personal anxiety, emotional instability, and behavioral self-regulation difficulties. A strong relationship was found between children’s emotional state and family environment: stable parental support reduces anxiety and enhances positive emotions. Based on the findings, practical recommendations for parents, educators, and psychologists were developed to promote emotional balance and self-regulation skills in children. The study has both theoretical and practical value, as its conclusions can be applied in psychocorrectional work, educational practice, and family counseling.
Керівник роботи: Перелигіна Л. А., доктор біологічних наук, професор кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційний розвиток; діти; психотравма; тривожність; емоційна регуляція; психологічна підтримка; сімейне середовище; emotional development; children; psychological trauma; anxiety; emotional regulation; psychological support; family environment