Вторинні метаболіти бактерій роду Streptomyces та їхня роль у сучасній медицині - Іржавська, Юлія Анатоліївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета роботи: використовуючи отриману інформацією з сучасних наукових літературних джерел, дослідити морфологію, життєвий цикл і способи поділу Streptomyces; їх вторинні метаболіти, що використовуються в медицині. Для досягнення мети було проведено літературний аналіз щодо властивостей та застосування вторинних метаболітів Streptomyces. Проаналізовано морфологію цих бактерій для кращого розуміння фізіології, шо стоїть за виробленням вторинних метаболітів, їх прикладів (тетрациклін, ністатин, доксорубіцин, клавуланова кислота), біосинтетичних шляхів та генетичних маніпуляцій. Отримано розуміння сучасного використання вказаних прикладів та розвитку наукового розуміння біосинтетичних шляхів Streptomyces. Останні дослідження в сучасних статтях надають відомості про активний інтерес науковців з усього світу до цих розповсюджених, але все одно не до кінця зрозумілих бактерій. Їх генетичний потенціал розкривається все більше з кожним новим інструментом і методом винайденим молекулярними біологами, біоінформатиками чи хіміками-органіками.

The aim of the study is to investigate the morphology, life cycle and methods of division of Streptomyces; their secondary metabolites used in medicine using the information obtained from modern scientific literature. To achieve this goal, a literature review was conducted on the properties and uses of Streptomyces secondary metabolites. The morphology of these bacteria was analysed to better understand the physiology behind the production of secondary metabolites, their examples (tetracycline, nystatin, doxorubicin, clavulanic acid), biosynthetic pathways and genetic manipulation. An understanding of the current use of these examples and the development of scientific understanding of Streptomyces biosynthetic pathways is gained. Recent research in contemporary articles provides information about the active interest of scientists from around the world in these widespread, but still not fully understood bacteria. Their genetic potential is being revealed more and more with every new tool and method invented by molecular biologists, bioinformaticians or organic.
Secondary metabolites of bacteria of the genus Streptomyces and their role in modern medicine
Науковий керівник: Бондар Анастасія Юріївна, асистент кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology::Microbiology; вторинні метаболіти; Streptomyces; медицина; генетичні маніпуляції; Actinobacteria; антибіотики; secondary metabolites; Medicine; genetic manipulations; antibiotics