Геологічна будова газового родовища Волохів Яр (Харківська область) - Кравченко, Владислава Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У результаті виконаної дипломної роботи було всебічно досліджено геологічну будову, тектонічні особливості та нафтогазоносність Волохівського нафтогазоконденсатного родовища. Волохівське родовище приурочене до однойменного брахіантиклінального підняття, яке є частиною системи позитивних структур північної прибортової зони Дніпровсько-Донецької западини. Поклади вуглеводнів у межах родовища приурочені до понад 15 горизонтів, це свідчить про багатоярусність та складність геологічної будови. Газові й газоконденсатні флюїди, які залягають у пастках, характеризуються широким діапазоном компонентного складу. Основу складає метан (до 95 %), проте присутні також етан, пропан, бутани, а з невуглеводневих компонентів — азот, вуглекислий газ, гелій та незначна кількість водню. Поклади мають газовий режим, за винятком горизонту Б-2, де виявлено водонапірний режим. Колектори — переважно пористо-кавітерні та тріщинуваті карбонатні породи. Пластові води — хлоркальцієвого типу, мінералізовані. Аналіз результатів геологорозвідувальних і бурових робіт засвідчив складну будову родовища в башкирських і серпуховських відкладах, що вимагає подальшого уточнення геолого-гідродинамічної моделі для ефективнішої розробки залишкових запасів. Проведене дослідження дозволяє зробити висновок про перспективність подальшого освоєння Волохівського родовища з урахуванням уточнення геологічної моделі, перегляду класифікації запасів і впровадження сучасних методів інтенсифікації видобутку.
Керівник: Клевцов Олександр Олександрович, кандидат геологічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences; Волохівське нафтогазоконденсатне родовище; нафтогазоносні родовища