Готельна індустрія України в контексті сучасних тенденцій світового ринку готельних послуг: проблеми та перспективи розвитку - Дубинчина, Діана Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Роботу присвячено комплексному дослідженню теоретико-методичних засад, сучасного стану та стратегічних перспектив розвитку готельної індустрії України в умовах глобальних трансформацій світового ринку готельних послуг. У роботі розкрито сутність і особливості функціонування готельної індустрії як складової туристичного та сервісного секторів економіки, узагальнено нормативно-правові засади її розвитку, а також систематизовано методи дослідження й аналітичні індикатори оцінки ефективності функціонування готельного господарства в умовах глобальних змін. Проаналізовано геопросторову структуру та ключові тенденції розвитку світового готельного ринку, визначено особливості й динаміку розвитку готельної індустрії України, з урахуванням впливу глобалізаційних процесів, цифровізації та зовнішніх шоків. Виявлено основні проблеми функціонування національної готельної індустрії та чинники, що стримують її конкурентоспроможність на міжнародному рівні. Обґрунтовано перспективні напрями модернізації та адаптації готельної індустрії України до світових ринкових тенденцій, розроблено організаційно-економічний механізм підвищення її конкурентоспроможності, а також запропоновано інноваційні моделі управління готельними підприємствами, орієнтовані на забезпечення сталого розвитку та інтеграції у глобальний ринок готельних послуг.

The work is devoted to a comprehensive study of the theoretical and methodological foundations, the current state, and the strategic prospects for the development of the hotel industry of Ukraine in the context of global transformations of the world hotel services market. The essence and specific features of the functioning of the hotel industry as a component of the tourism and service sectors of the economy are revealed; the regulatory and legal framework for its development is generalized; research methods and analytical indicators for assessing the performance of the hotel industry under conditions of global change are systematized. The geospatial structure and key development trends of the global hotel market are analyzed, and the features and dynamics of the development of the hotel industry of Ukraine are identified, considering the influence of globalization processes, digitalization, and external shocks. The main problems of the functioning of the national hotel industry and the factors limiting its international competitiveness are determined. Prospective directions for the modernization and adaptation of the hotel industry of Ukraine to global market trends are substantiated; an organizational and economic mechanism for enhancing its competitiveness is developed; and innovative management models for hotel enterprises aimed at ensuring sustainable development and integration into the global hotel services market are proposed.
The hotel industry of Ukraine in the context of contemporary trends in the global hotel services market: problems and prospects for development
Керівник роботи; Подлепіна Поліна Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; готельна індустрія; hotel industry; світовий ринок готельних послуг; global hotel services market; сервісний сектор економіки; service sector of the economy; туристичний сектор економіки; tourism sector of the economy