Стратегії подолання у воєнний час: механізми і шляхи їх розвитку у здобувачів вищої освіти - Кривошей, Кирило Юрійович; Kryvoshei, K. Yu. (Київ : Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління, 2025)
Стресостійкість здобувачів вищої освіти значною мірою залежить від ефективності застосування стратегій подолання (копінг-стратегій) – когнітивних, емоційних та поведінкових механізмів, що використовуються для подолання важких життєвих ситуацій. Копінг визначається як процес психологічної адаптації до стресу та включає різноманітні стратегії, що допомагають особистості підтримувати психоемоційний баланс …. Формування конструктивних стратегій подолання є не лише запорукою академічної успішності, а й важливим чинником особистісної зрілості та професійної стійкості здобувачів освіти у післявоєнному суспільстві. Для кращого розуміння процесів подолання стресу доцільно розглядати копінг як багатовимірне явище, що охоплює різні рівні психологічного функціонування особистості. Залежно від спрямованості копінгу можна виділити три основні складові: 1. Когнітивний (пізнавальний) копінг … 2. Емоційний копінг … 3. Поведінковий копінг … Зважаючи на критичну важливість копінгу для підтримки психоемоційного здоров’я та стресостійкості здобувачів вищої освіти, особливо в умовах воєнних дій та повсякденних викликів, викладачі мають усвідомлювати свою ключову роль у формуванні ефективних адаптивних стратегій. Створення сприятливого освітнього середовища, де студенти відчувають підтримку, мають доступ до психологічної допомоги та навчаються практичним навичкам саморегуляції, є не просто бажаним, а необхідним елементом їхнього становлення як зрілих та відповідальних особистостей. Інтеграція знань про стрес та копінг у навчальний процес, заохочення до рефлексії та розвитку емоційного інтелекту, а також підтримка соціальних зв’язків та здорового способу життя стають важливими складовими не лише академічної успішності, але й загального добробуту здобувачів. Цілеспрямоване формування адаптивних стратегій подолання сприяє не лише здатності ефективно долати труднощі та зберігати психологічну рівновагу, але й закладає міцний фундамент для майбутньої професійної самореалізації та успішної інтеграції в суспільство після завершення навчання.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Pedgogical work; воєнний конфлікт; здобувачі вищої освіти; стресостійкість; копінг-стратегії; когнітивні; емоційні; поведінкові механізми; важка життєва ситуація; когнітивний (пізнавальний) копінг; емоційний копінг; поведінковий копінг; внутрішні реакції особистості; зовнішні реакції особистості; ефективність застосування копінг-стратегій; тренінги з управління стресом; групові дискусії; семінари; психоедукації; емоційний інтелект; саморегуляція; конструктивне мислення; розуміння власних емоційних реакцій; ефективний спосіб поведінки; позанавчальні заходи; волонтерство; спорт; студентські ініціативи; формування ефективних адаптивних стратегій