Психологічні інтервенції у формуванні ефективних копінг-стратегій при психосоматичних розладах - Козінська, Світлана Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об'єкт дослідження – копінг-стратегії осіб з психосоматичними розладами. Предмет дослідження – психологічні особливості копінг-стратегій та їх взаємозв'язок із проявами соматизації, алекситимією та тривожністю. Мета дослідження – дослідити особливості копінг-стратегій у осіб з психосоматичними розладами та розробити програму психологічних інтервенцій для формування ефективних способів подолання стресу. Основні завдання дослідження: 1. Провести теоретичний аналіз проблеми психосоматичності та копінг-поведінки особистості. 2. Дослідити рівень соматизації, алекситимії та тривожності у респондентів. 3. Визначити домінуючі копінг-стратегії у осіб з різним рівнем психосоматичних проявів. 4. Здійснити кореляційний аналіз взаємозв'язків між копінг-стратегіями, соматизацією, алекситимією та тривожністю. 5. Розробити програму психологічних інтервенцій для формування адаптивних копінг-стратегій. Практична значущість дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані у практичній роботі психологів, психотерапевтів та лікарів для розробки індивідуальних програм психологічної допомоги особам із психосоматичними розладами. Запропонована програма психологічних інтервенцій може застосовуватися як в індивідуальному, так і в груповому форматі роботи.

Object of the study: coping strategies of individuals with psychosomatic disorders. Subject of the study: psychological characteristics of coping strategies and their relationship with manifestations of somatization, alexithymia, and anxiety. The purpose of the study: to investigate the characteristics of coping strategies in individuals with psychosomatic disorders and to develop a program of psychological interventions for fostering effective stress management methods. Main objectives of the study: 1. To conduct a theoretical analysis of the problem of psychosomatization and coping behavior. 2. To investigate the level of somatization, alexithymia, and anxiety in respondents. 3. To identify dominant coping strategies in individuals with different levels of psychosomatic manifestations. 4. To perform a correlation analysis of the relationships between coping strategies, somatization, alexithymia, and anxiety. 5. To develop a program of psychological interventions for fostering adaptive coping strategies. The practical significance of the study lies in the fact that the research findings can be used in the practical work of psychologists, psychotherapists, and physicians to develop individualized psychological assistance programs for people with psychosomatic disorders. The proposed psychological intervention program can be applied in both individual and group work formats.
Керівник: Ломакін Андрій Олександрович, кандидат технічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психосоматика; копінг-стратегії; алекситимія; тривожність; соматичні скарги; психологічні інтервенції; стрес; емоційна регуляція; psychosomatics; coping strategies; alexithymia; anxiety; somatic complaints; psychological interventions; stress; emotional regulation