Прогнозування газоносності надр за геохімічними параметрами бурового шламу - Головко, Максим Андрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У ході роботи розглянуто еволюцію методів дослідження бурового шламу та проаналізовано світовий досвід використання геохімічних індикаторів для оцінки якості колекторів. Описано геологічні особливості Дніпровсько-Донецької западини та на основі даних рентгенофлуоресцентного аналізу (РФА) була розроблена адаптована методика прогнозування газоносності теригенних порід. Запропоновано критерій оцінки на основі співвідношення кремнію до сірки та введено розрахунковий коефіцієнт газоперспективності (Kgas), що дозволяє відокремлювати продуктивні інтервали від ущільнених. Вперше розроблено методику визначення газонасиченості горизонту за геохімічними показниками, яка призначена для оперативного виділення перспективних пластів у процесі буріння та оптимізації вибору інтервалів перфорації в умовах обмеженого відбору керна.

The evolution of drill cuttings research methods was examined, and the global experience of using geochemical indicators to assess reservoir quality was analyzed during the work. Furthermore, the geological features of the Dnieper-Donets Depression were described, and based on X-ray fluorescence (XRF) analysis data, an adapted methodology for predicting gas content in terrigenous rocks was developed. An evaluation criterion based on the silicon-to-sulfur ratio was proposed, and a calculated gas prospectivity coefficient (Kgas) was introduced, allowing for the differentiation of productive intervals from tight ones. For the first time, a methodology has been developed for determining reservoir gas saturation based on geochemical indicators. It is intended for the rapid identification of prospective layers during drilling and for optimizing the selection of perforation intervals under conditions of limited core sampling.
Керівник роботи: Суярко Василь Григорович, доктор геолого-мінералогічних наук, професор кафедри фундаментальної та прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences::Solid earth geology and petrology; буровий шлам; рентгенофлуоресцентний аналіз (РФА); прогнозування газоносності; drilling mud; X-ray fluorescence analysis (XRF); gas yield prediction; коефіцієнт газоперспективності; Дніпровсько-донецька западина; хемостратиграфія; колекторські властивості; eservoir properties; chemostratigraphy; Dnieper-Donetsk depression; gas prospectivity coefficient