Технології захисту інформації : конспект лекцій з дисципліни для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» (174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка») освітньої програми «Автоматизація та комп’ютерно інтегровані технології» [Електронний ресурс] - Лисицький, Костянтин Евгенійович; Колованова, Євгенія Павлівна; Узлов, Дмитро Юрійович; Lysytskyi, Kostiantyn Yevheniyovich; Lysytska, Iryna Viktorivna; Uzlov, Dmytro Yuriyovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Навчальна дисципліна «Технології захисту інформації» входить в професійний цикл, який формує необхідний рівень знань для освоєння загально-професійних навичок. Задачею дисципліни є вивчення теоретичних основ інформаційної безпеки, принципів побудови систем захисту, методів і засобів захисту інформації в комп’ютерних системах. Для освоєнні даної дисципліни необхідні знанні з курсів: «Вища математика», «Дискретна математика», «Лінійна алгебра та аналітична геометрія», «Теорія ймовірності і математична статистика. Студенти при вивченні дисципліни повинні сформувати погляд на захист інформації і криптографію як на систематичну науково-практичну діяльність, що носить прикладний характер. Сформувати базисні теоретичні поняття, що лежать в основі процесу захисту інформації. У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати: особливості інформації як об’єкту захисту, перелік та особливості основних загроз інформації в комп’ютерних системах, підходи до розробки політики безпеки комп’ютерної системи, основні принципи захисту інформації, порядок формування комплексу засобів захисту інформації, криптографічні методи і засоби захисту інформації, порядок визначення вимог щодо захисту інформації в комп’ютерній системі, основні положення нормативної бази системи захисту інформації в комп’ютерних системах. Вміти: застосовувати математичні методи описання і дослідження криптосистем; оцінювати криптографічну стійкість шифрів.

The educational discipline «Information Protection Technologies» is part of the professional cycle, which forms the necessary level of knowledge for the development of general professional skills. The objective of the discipline is to study the theoretical foundations of information security, the principles of building protection systems, methods and means of protecting information in computer systems. To master this discipline, knowledge from the courses: «Higher Mathematics», «Discrete Mathematics», «Linear Algebra and Analytic Geometry», «Probability Theory and Mathematical Statistics» is necessary. When studying the discipline, students must form a view of information protection and cryptography as a systematic scientific and practical activity of an applied nature. To form basic theoretical concepts that underlie the information protection process. As a result of studying the discipline, the student should know: the features of information as an object of protection, the list and features of the main threats to information in computer systems, approaches to developing a computer system security policy, the basic principles of information protection, the procedure for forming a complex of information protection tools, he procedure for forming a complex of information protection tools, cryptographic methods and information protection tools, the procedure for determining requirements for information protection in a computer system, the main provisions of the regulatory framework for the information protection system in computer systems. Be able to: apply mathematical methods for describing and studying cryptosystems; assess the cryptographic stability of ciphers.
Information protection technologies : lecture notes on the discipline for first-year (bachelor's) level higher education students in specialty 151 «Automation and computer-integrated technologies» (174 «Automation, computer-integrated technologies and robotics») of the educational program «Automation and computer-integrated technologies» [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; TECHNOLOGY::Information technology; SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Public sector research; інформаційна безпека; криптоаналіз; шифрування; шифр; аутентифікація; Еліптичні криві; information security; cryptanalysis; encryption; cipher; authentication; Elliptic curves