Аналіз технологій та дослідження можливостей сучасних засобів знищення даних - Щербець, Н. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В роботі досліджено відомі технології і стандарти знищення інформації. Визначено основні принципи організації файлових систем та способи розмітки дискового простору. Узагальнено відомості щодо особливостей функціонування сучасних моделей накопичувачів, насамперед HDD та SSD дисків. Зроблено аналіз деяких показових нормативних вимог, стосовно специфіки знищення даних у різних країнах світу. Виконано огляд найбільш відомих апаратних та програмних засобів для знищення і відновлення даних. Проведено тестування найбільш показових зразків спеціалізованого ПЗ для знищення та відновлення даних з різних типів носіїв інформації. Оцінено результати тестувань та надано рекомендації, щодо їх використання та можливостей. Результати роботи можуть бути використані в освітніх цілях та, як допоміжний матеріал для підвищення рівня компетенцій персоналу сучасних організацій при вирішенні завдань утилізації накопичувачів даних та знищення «чутливої» корпоративної інформації.

The work examines the known technologies and standards of information destruction. The basic principles of file system organization and methods of disk space allocation are defined. Information on the peculiarities of the functioning of modern models of drives, primarily HDD and SSD disks, is summarized. Analyzed are some indicative regulatory requirements regarding the specifics of data destruction in different countries of the world. The most famous hardware and software tools for data destruction and recovery are reviewed. The most representative examples of specialized software for data destruction and recovery from various types of storage media were tested. The test results are evaluated and recommendations on their use and capabilities are given. The results of this work can be used for educational purposes and as a support material to improve the competence of personnel of modern organizations in solving the problems of data storage utilization and destruction of “sensitive” corporate information.
Керівник роботи: Малахов Сергій Віталійович, кандидат технічних наук, доцент доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; інформаційна безпека; інсайд; знищення даних; відновлення даних; накопичувач даних; data destruction; data recovery; information security; data storage; insight