Культура особистісної свободи як соціологічне поняття та соціальний феномен - Піменова, О.О. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті розглядається запропоноване автором поняття "культура особистісної свободи"; надається його дефініція; визначаються головні макросоціальні чинники становлення та розвитку відповідного феномену; окреслюються його можливі виміри: аксіонормативний, когнітивний та конітивний; підкреслюється, що сформована культура особистісної свободи є надзвичайно важливим регулятором поведінки індивіда в умовах суспільної аномії. В статье рассматривается введенное автором понятие "культура личностной свободы"; приводится его дефиниция; определяются главные макросоциальные факторы становления и развития соответствующего феномена; очерчиваются его возможные измерения: аксионормативное, когнитивное и конитивное; подчеркивается, что сформированная культура личностной свободы является чрезвычайно важным регулятором поведения индивида в условиях общественной аномии. In this paper the term "culture of personal freedom" introduced by the author is analyzed; the author gives its definition; the main macro social factors of establishment and development of relevant phenomenon are mentioned; its possible changes (axionormative, cognivitve and conitive) are traced. It is underlined that a generated culture of personal freedom is an extremely important regulator of individual's behavior during the conditions of social anomie.
Піменова Ольга Олександрівна – асистент кафедри філософії Луцького національного технічного університету ,пошукачка кафедри соціології соціологічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.
Keywords: personal freedom; culture of personal freedom; culture of freedom; culture of control; особистісна свобода; культура особистісної свободи; культури свободи; культури контролю