Вплив стрит-арту на формування образу сучасного міста Харкова - Рядинська, Валерія Павлівна; Riadynska, Valeriia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
В дипломній роботі представлені результати дослідження впливу вуличного мистецтва на формування образу сучасного українського міста на прикладі Харкова. Нами були розглянуті історичний та соціокультурний контексти побутування вуличного живопису у місті, його характерні особливості та роль особистісного фактору у становленні феномену. В межах дослідження було створено базу даних харківського стрит-арту. Результати аналізу дозволили з’ясувати особливості взаємодії вуличного мистецтва з вже існуючими міськими наративами та їхній спільний контекст, що безпосередньо формує образ міста. У першому розділі розглянуто історію та становлення стрит-арту в світовому масштабі та в Україні зокрема. У другому розділі проведено аналіз феномену харківського стрит-арту, зокрема роль особистісного фактору у формуванні явища, а також його ключові характеристики та особливості на основі яких запропоновано систематизацію харківського стрит-арту за допомогою 4 типологізацій. Третій розділ присвячений дослідженню вуличного живопису у публічному просторі міста Харкова, сформованих ним текстів та проблемам музеєфікації стрит-арту для подальшої його фіксації і визначенню образу міста.

The thesis presents the results of a study of the influence of street art on the formation of the image of a modern Ukrainian city in the example of Kharkiv. We considered the historical and socio-cultural contexts of street painting in the city, its characteristic features, and the role of the personal factor in the formation of the phenomenon. As part of the research, a database of Kharkiv street art was created. The results of the analysis made it possible to clarify the peculiarities of the interaction of street art with already existing urban narratives and their common context, which directly shapes the image of the city. The first chapter examines the history and development of street art on a global scale and in Ukraine in particular. In the second chapter, an analysis of the phenomenon of Kharkiv street art is carried out, in particular, the role of the personal factor in the formation of the phenomenon, as well as its key characteristics and features, based on which the systematization of Kharkiv street art is proposed using 4 typologies. The third chapter is devoted to the study of street painting in the public space of the city of Kharkiv, the texts formed by it, and the problems of museumification of street art for its further fixation and definition of the image of the city.
The Influence of Street Art on the Formation of Modern Image of Kharkiv
Керівник: Іващенко Вікторія Юріївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Art; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; стрит-арт/вуличний живопис; місто; образ міста; типологізація; публічний простір; Харків; street art/street painting; city; image of the city; typology; public space; Kharkiv