Ставлення до навчання у зв’язку з регуляційними, емоційними й мотиваційними особливостями студентів старших та молодших курсів - Глєбова, Анастасія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі вивчені особливості ставлення студентів молодших та старших курсів до навчання а також відмінності між ними в контексті їхніх регуляційних, емоційних та мотиваційних особливостей. Емпіричне дослідження охопило студентів бакалаврату українських ВНЗ, розподілених на дві групи: молодші курси (1–2 курси) та старші (3–4 курси). Результати дослідження засвідчили, що ставлення до навчання у виші на різних його етапах пов’язане з різним співвідношенням мотиваційних, емоційних і регуляційних чинників: у молодших курсів воно більше пов’язане з емоційною сферою, у старших — мотиваційною. Виявлено, що більшість студентів незалежно від курсу мають академічну успішність вище середнього або високу, проте серед старших курсів кількість студентів із найвищими та найнижчими показниками успішності більша. Студенти старших курсів мають подібну до молодших здатність до контролю діяльності під час планування й реалізації дій, але демонструють вищу регуляцію у випадках невдач. У студентів молодших курсів зафіксовано зв’язок між сприйняттям навчання як активного процесу та нижчою здатністю до контролю дій. Серед молодших курсів вища невротичність і дратівливість пов’язані з вищою активністю в навчанні, що може свідчити про спроби впоратися з емоційною напругою через дію. Мотивація до отримання диплому є низькою у більшості студентів, що свідчить про позитивні тенденції – орієнтацію на зміст освіти, а не на формальні атрибути успішності.

The study explores the peculiarities of students' attitudes toward learning among junior and senior university students, as well as the differences between them in the context of their regulatory, emotional, and motivational characteristics. The empirical research involved undergraduate students from Ukrainian higher education institutions, divided into two groups: junior (1st–2nd years) and senior (3rd–4th years) courses. The results showed that students' attitudes toward university studying at different stages are associated with varying contributions of motivational, emotional, and regulatory factors: in junior students, it is more related to the emotional sphere, while in senior students – to the motivational one. It was found that most students, regardless of year, have aboveaverage or high academic performance, though the proportion of students with both the highest and the lowest levels of academic achievement is greater among senior students. Senior students demonstrate similar abilities to juniors in regulating activity during planning and implementation, but higher regulation in situations of failure. Among juniors, a link was found between perceiving learning as an active process and lower ability to control actions. Higher neuroticism and irritability in junior students are associated with higher learning activity, which may indicate attempts to cope with emotional tension through action. The motivation to obtain a diploma is generally low among students, indicating a positive trend — an orientation toward the substance of education rather than formal indicators of success.
Attitude towards studying in connection with regulatory, emotional and motivational characteristics of senior and junior students
Керівник роботи: Гімаєва Юлія Азгатівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; ставлення до навчання; семантичний дифернціал; мотивація навчання у виші; контроль за дією; характеристики емоційності; студенти молодших курсів; студенти старших курсів; attitude toward learning; semantic differential; motivation for university study; action control; emotional characteristics; junior students; senior students