Свобода людини як аксіологічний смисл розвитку в інформаційну епоху - Авксентьєва, Т.Г.; Avksent’eva, T. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2013)
В інформаційну епоху свобода людини становить важливий аксіологічний зміст розвитку українського суспільства. Великою мірою для нас це не є стабілізацією вже існуючої якості, а набуттям таких умов, які дозволять людині почувати себе соціально комфортно, бути захищеною від будь-якої сваволі. Дуалізм векторів розвитку свободи сьогодні є у тому, що поряд із політичним індивідуалізмом, коли зростає індивідуальна відповідальність та налаштування на відповідні інтереси, формуються умови для нових форм політичного колективізму: від груп тиску до мереж взаємодопомоги.In informational epoch human freedom is a major axiological sense of development of Ukrainian society. It is not stabilizing of existent quality, but it allows a person to feel social comfort, protection from despotism. Dualism of vectors of development of freedom consists of that along with political individualism, when individual responsibility and attitude increase on corresponding interests, terms are formed for the new forms of political collectivism: from the lobbying to the networks of mutual aid.
Human freedom as an axiological sense of development in informational epoch
Keywords: свобода; соціальний мутуалізм; комунікація; децентралізація; суспільна синергія; freedom; social mutualism; communication; decentralization; public synergy