Вплив біогенних чинників на мікробіом ґрунту та води - Кулєшова, Софія Петрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена проблемі появи та поширення антибіотикорезистентності у навколишньому середовищі, в ґрунтових та водних екосистемах, у результаті впливу біогенних чинників, зокрема антибіотиків, що застосовуються у птахівництві. У межах літературного огляду було проаналізовано механізми формування антибіотикорезистентності, основні шляхи потрапляння антибіотиків у довкілля, а також екологічні наслідки цього явища. У роботі досліджувалися наукові публікації та експериментальні роботи щодо впливу використання антибіотиків у птахівництві на формування та поширення антибіотикорезистентності серед мікроорганізмів у ґрунтових та водних екосистемах, а також їхніх потенційних екологічних наслідків. У ході роботи досліджені характеристики мікроорганізмів зразків ґрунту та води, відібраних поблизу птахофабрики, виявлено різноманітність мікроорганізмів, виділені чисті культури цих мікроорганізмів та проведено оцінку чутливості ізольованих культур до антибіотиків. Робота встановлює, що використання антибіотиків у промисловому птахівництві сприяє формуванню стійких мікроорганізмів. Пояснена необхідність додаткового очищення стічних вод та, можливо, їхньої утилізації, а також утилізації гною з сільськогосподарських підприємств, які використовують антибіотики, що дозволить зменшити ризики появи антибіотикорезистентності у природних популяціях.

The qualification work is devoted to the problem of the emergence and spread of antibiotic resistance in the environment, in soil and water ecosystems, as a result of the influence of biogenic factors, in particular antibiotics used in poultry farming. The literature review analyzed the mechanisms of formation of antibiotic resistance, the main ways antibiotics enter the environment, and the environmental consequences of this phenomenon. The study examined scientific publications and experimental work on the impact of antibiotic use in poultry farming on the formation and spread of antibiotic resistance among microorganisms in soil and aquatic ecosystems, as well as their potential environmental consequences. The study investigated the characteristics of microorganisms in soil and water samples collected near the poultry farm, identified a variety of microorganisms, isolated pure cultures of these microorganisms, and evaluated the sensitivity of isolated cultures to antibiotics. The work shows that the use of antibiotics in industrial poultry farming contributes to the formation of resistant microorganisms. The necessity of additional wastewater treatment and, possibly, its utilization from agricultural enterprises that use antibiotics to reduce the risks of antibiotic resistance in natural populations is explained.
The influence of biogenic factors on the microbiome of soil and water
Науковий керівник: Бондар Анастасія Юріївна, старший викладач кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; мікробіом; біогенні чинники; антибіотикорезистентність; ксенобіотики; microbiome; biogenic factors; antibiotic resistance; xenobiotics