Рецепція драматургії Єлисея Карпенка - Сироватська, М.І. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2013)
У статті проаналізовано роботи літературознавців, присвячені творчості Єлисея Карпенка, одного із представників української літератури 20–30-х років ХХ століття в еміграції. Встановлено, що драматична спадщина митця є практично не дослідженою у зв’язку з фактично повною відсутністю перевидань п’єс автора та ідеологічною заангажованістю літературознавства радянського періоду. На матеріалі сучасних наукових розвідок доведено, що драматургія Єлисея Карпенка є самобутнім мистецьким явищем у контексті здобутків світової літератури. Scientific studies, devoted to the drama by Elisey Karpenko that was one of the representatives of Ukrainian literature of early XX-th century in emigration have been analyzed in this article. It was noted that the dramatic heritage of the author remains hardly investigated due to a scarce availability of his works reprints and also due to a heavy ideological influence on the literature criticism during the Soviet period. The analysis of recent scientific studies has shown that the drama of Elisey Karpenko represent a unique artistic phenomenon in the world literature context.
The reception of Elisey Karpenko’s drama
Сироватська Марина Ігорівна, аспірант кафедри історії української літератури Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: літературознавство; драматургія; еміграція; «нова драма»; символізм; literary criticism; drama; emigration; «the new drama»; symbolism