Психологічна, психофізіологічна та соціальна адаптація людини в період активного переходу до цифрових технологій - Ронжес, Олена Євгеніївна; Ronzhes, O. E. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дисертації здійснено теоретичний аналіз і викладені результати емпіричного дослідження індивідуальної адаптації до цифровізації в умовах соціальних змін і в умовах роботи в цифрових середовищах. Дисертація містить теоретичне узагальнення та нове вирішення проблеми адаптації людини до нових цифрових технологій. Емпірично досліджено вплив різких соціальних змін на поведінку у цифровому просторі; вивчено ставлення до цифровізації та індивідуальний досвід дорослих українців, які використовують цифрові технології; досліджені загальна самоефективність та інтолерантність до невизначеності як можливі предиктори самооцінки цифрової компетентності; доведено стресогенність поєднання факторів новизни цифрового середовища і обмеженості часу при роботі з незнайомими цифровими середовищами; виділені типи індивідуальної адаптації до цифрових середовищ за показниками уваги, розслаблення, ментального навантаження та рівня стресу на основі ЕЕГ-даних та самооцінки стану; визначено відмінності у самооцінці цифрової компетентності у представників визначених типів індивідуальної адаптації.

The thesis carries out a theoretical analysis and presents the results of an empirical study of individual adaptation to digitalization in the context of social changes and in the context of work in digital environments. The thesis contains a theoretical generalization and a new solution to the problem of human adaptation to new digital technologies. The impact of drastic social changes on behavior in the digital space is empirically investigated; the attitude towards digitalization and the individual experience of adult Ukrainians who use digital technologies are studied; general self-efficacy and intolerance to uncertainty were investigated as possible predictors of self-assessment of digital competence; the stressogenicity of the combination of factors of novelty of the digital environment and time constraints when working with unfamiliar digital environments was proven; types of individual adaptation to digital environments were identified based on indicators of attention, relaxation, mental load and stress level based on EEG data and self-assessment of the state; differences in self-assessment of digital competence in representatives of certain types of individual adaptation were identified.
Psychological, psychophysiological and social adaptation of a person during the period of active transition to digital technologies
Наукові керівники: Кряж Ірина Володимирівна, доктор психологічних наук, професор; Бакіров Віль Савбанович, доктор соціологічних наук, професор
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Sociology; адаптація; стрес; інтернет; психічний стан; самооцінка; самоефективність; інтолерантність до невизначеності; ЕЕГ; адаптація до цифровізації; цифрова компетентність; цифровізація; цифрове середовище; інформаційна гігієна; вебквест; обмеження часу; adaptation; stress; internet; mental state; self-esteem; self-efficacy; intolerance to uncertainty; EEG; adaptation to digitalization; digital competence; digitalization; digital environment; information hygiene; webquest; time limit