До питання визначення еколого-економічної ефективності використання земельних ресурсів у землеробстві - Добровольська, Н.В. (My University, 2014)
Відзначаючи виняткову роль землі в суспільному виробництві, людство повинно постійно дбати про збереження та відтворення природних властивостей ґрунтів. В екологічному аспекті термін «земля» розуміють як компонент екосистеми, який знаходиться в нерозривному зв’язку з іншими природними ресурсами, що становлять собою єдиний природний комплекс. Поняття «земля» в цьому аспекті розуміють як ґрунт – природне утворення, що має унікальну властивість родючості та самовідновлення. В такому взаємозв’язку необхідно підкреслити, що земля є в першу чергу одним з елементів в системі «людина – суспільство – природа». Поняття «земля» як економічна категорія має декілька значень: по-перше, земля – загальний засіб праці і основний фактор виробництва у господарстві, по-друге – господарський ресурс, що використовується у виробництві різної продукції
Регіон – 2013: стратегія оптимального розвитку: матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю (м. Харків, 7–8 листопада 2013 р. / Гол. ред. колегії В.С. Бакіров. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2013.
Keywords: землеробство; земельні ресурси; сільське господарство; природно-виробнича ефективність