Візуальні інтернет-наративи російсько-української війни: меми як форма цифрової історичної пам’яті в соціокультурному просторі України - Мережко, Вікторія Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена дослідженню та аналізу мемів як форми цифрової історичної пам’яті та їх впливу на формування колективного сприйняття подій російсько-української війни. Було проаналізовано класифікації та типології мемів у науковій літературі. У роботі досліджено зміст, символіку та наративи мемів, створених в умовах війни. Також визначено соціокультурну функцію мемів у контексті цифрової пам’яті, увагу зосереджено на мемах як сучаній формі цифрової культури. Встановлено специфіку поширення та сприйняття мемів у різних цифрових платформах. У роботі було затостосовано джерелознавчі методи, які сприяють виявленню та систематизації мемів як документальних одиниць цифрової культури; методи цифрової гуманітаристики, зокрема аналіз даних із соціальних мереж, мережевих платформ та Telegram-каналів. Опрацьовані результати дослідження сприяють значному поглибленню розуміння, як впливають цифрові культурні практики на формування національної ідентичності та колективної пам’яті в умовах сучасної війни. Проведено узагальнення мемів як механізму конструювання колективного наративу та відображення історичного досвіду у цифровому просторі.

The bachelor's qualification work is devoted to the study and analysis of memes as a form of digital historical memory and their influence on the formation of collective perception of the events of the Russian-Ukrainian war. The classifications and typologies of memes in the scientific literature were analyzed. The work investigated the content, symbolism and narratives of memes created in war conditions. The socio-cultural function of memes in the context of digital memory was also determined, focusing on memes as a current form of digital culture. The specifics of the distribution and perception of memes in various digital platforms were established. The work used source research methods that contribute to the identification and systematization of memes as documentary units of digital culture; methods of digital humanities, in particular, the analysis of data from social networks, network platforms and Telegram channels. The processed results of the study contribute to a significant deepening of the understanding of how digital cultural practices influence the formation of national identity and collective memory in the conditions of modern war. A generalization of memes as a mechanism for constructing a collective narrative and reflecting historical experience in the digital space was carried out.
Visual internet narratives of the Russian-Ukrainian war: Memes as a form of digital historical memory in the sociocultural space of Ukraine
Науковий керівник: Кашаба Ольга Юріївна, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; інтернет-меми; російсько-українська війна; цифрова історична пам’ять; соціокультурний простір; медіазнавство; соціальні мережі; онлайн-комунікація; інтернет-культура; цифровий контент; Internet memes; Russian-Ukrainian war; digital historical memory; socio-cultural space; media studies; social networks; online communication; Internet culture; digital content