Психологічні аспекти прояву конфліктності та агресивності серед школярів - Горелкіна, Алла Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження — стилі поведінки підлітків у конфліктних ситуаціях. Предмет дослідження — взаємозв’язок стилів поведінки у конфліктних ситуаціях та рівня тривожності і агресивності підлітків. Мета роботи — визначити взаємозв’язок стилів поведінки у конфліктних ситуаціях та рівня тривожності і агресивності підлітків. Для реалізації мети в ході дослідження вирішувалися такі завдання: 1. Дослідити проблему виникнення конфліктних ситуацій, тривожності і агресивності в підлітковому віці. 2. Проаналізувати результати дослідження. 3. Визначити взаємозв’язок між стилями поведінки в конфліктних ситуаціях та тривожністю і агресивністю підлітків. 4. Розробити психологічні рекомендації з оптимізації стратегій поведінки підлітків у конфліктних ситуаціях та психокорекційну програму щодо зниження рівня конфліктності і агресивності в підлітковому колективі. Новизна одержаних результатів. У роботі вперше на основі емпіричних даних виявлено та описано специфіку взаємозв’язку між окремими стилями поведінки у конфліктних ситуаціях та рівнем тривожності й агресивності у підлітків. Уточнено психологічні характеристики агресивної поведінки в контексті міжособистісних конфліктів серед підлітків. Запропоновано авторську психокорекційну програму, спрямовану на зниження конфліктності та формування конструктивних способів взаємодії в учнівському середовищі. Практичне значення одержаних результатів. Результати дослідження можуть бути використані практичними психологами, педагогами та соціальними працівниками для діагностики схильності підлітків до певних стилів поведінки у конфліктних ситуаціях, а також для виявлення ризиків підвищеного рівня тривожності та агресії. Розроблена психокорекційна програма може бути впроваджена в освітніх закладах у межах тренінгової чи індивідуальної роботи з учнями з метою профілактики деструктивної поведінки, формування навичок конструктивного спілкування та підвищення емоційної стабільності.

The object is adolescents’ behavior styles in conflict situations. The subject is the correlation between behavior styles in conflict situations and the level of anxiety and aggressiveness in adolescents. The aim of the study is to determine the correlation between behavior styles in conflict situations and the level of anxiety and aggressiveness in adolescents. To achieve this aim, the following tasks were addressed during the study: 1. To study the problem of the emergence of conflict situations, anxiety, and aggressiveness during adolescence. 2. To analyze the results of the empirical study. 3. To determine the relationship between behavior styles in conflict situations and levels of anxiety and aggressiveness in adolescents. 4. To develop psychological recommendations for optimizing adolescents’ behavior strategies in conflict situations and a psycho-correctional program aimed at reducing the level of conflict and aggressiveness in adolescent groups. The novelty of the obtained results. For the first time, based on empirical data, the specific relationship between particular behavior styles in conflict situations and the level of anxiety and aggressiveness in adolescents has been identified and described. The psychological characteristics of aggressive behavior in the context of interpersonal conflicts among adolescents have been clarified. An original psycho-correctional program is proposed, aimed at reducing conflict levels and promoting constructive interaction within the school environment. The practical significance. The findings can be used by school psychologists, educators, and social workers to diagnose adolescents’ predisposition to certain behavior styles in conflict situations and to identify risks of increased anxiety and aggressiveness. The developed psycho-correctional program can be implemented in educational institutions within training sessions or individual work with students to prevent destructive behavior, foster constructive communication skills, and enhance emotional stability.
Керівник: Фальова Олена Євгенівна, доктор психологічних наук, професор, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; конфлікт; агресія; підлітковий вік; поведінка; конфліктна ситуація; тривожність; conflict; aggression; adolescence; behavior; conflict situation; anxiety